De echt waardevolle referenties

referenties

Waardevolle referenties zijn voor iedereen van belang. Een sollicitant wil graag door zijn vorige werkgever onderschreven worden voor zijn capaciteiten. Een leverancier laat zien welke klanttevredenheid hun goede service onderschrijft. Op websites worden positieve klantervaringen getoond. Waarderingscijfers worden benadrukt om de tevredenheid aan te tonen.

Toch zijn referenties niet altijd zo vanzelfsprekend waardevol. Sites die aangeven dat ze van hun klanten alleen maar een 9 of 10 krijgen laten waarschijnlijk iets buiten het geheel. Ieder bedrijf, Retail of B2B, zal ook klanten hebben die niet zo tevreden zijn. En die worden dan ook niet gebruikt als referentie.

In een gesprek met een nieuwe klant werd ons gevraagd naar een referentie. Ze staan uiteraard ook op onze site want bedrijven willen een eerste indruk. We hebben de tegenvraag gesteld wat hun bedrijf doet als zij deze vraag krijgen. Het antwoord was: “we presenteren ze onze meest tevreden klanten die ook bereidt zijn ons te onderschrijven”. Daarop was onze vervolgvraag: “Welke echte waarde hebben dit soort referenties dan”? Na een korte stilte gaf de klant aan dat dit eigenlijk weinig was. Het voldoet aan de vraag en meer niet.

Hoe wordt de waarde van een referentie groter? Het antwoord is eigenlijk simpel. Een referent die, op basis van een afspraak, positief is over uw bedrijf heeft een beperkte waarde. Daar is hij immers referent voor. Echter een tevreden klant die zich ongevraagd positief uitspreekt voor uw bedrijf heeft een hogere waarde. Hij beveelt u aan in situaties waarbij u zelf niet aanwezig bent. Hij is zelfs meer dan een referent, hij is uw ambassadeur! En dat is de hoogste waardering die u als leverancier kunt krijgen van uw klant.