Vertrouwen, de sleutel tot meer succes

sleutel

De meest bepalende factor tussen mensen in de communicatie met elkaar is vertrouwen, en dat is een factor die altijd de grootste rol zal blijven spelen. Zowel de relatie tussen manager en medewerkers alsmede tussen klant en leverancier is gebouwd op wederzijds vertrouwen. Vertrouwen zal men moeten verdienen, het is niet vanzelfsprekend.

Een communicatie-kenmerk van deze tijd is een lager aantal contactmomenten. De manager wil zijn medewerkers als team zelfstandiger laten werken en zelf problemen laten oplossen, en de klant haalt al veel informatie over producten en leveranciers van het web om daarmee onafhankelijk informatie in te winnen. Het aantal keer dat men direct contact heeft is daardoor lager. En dat betekent ook dat er minder directe mogelijkheden zijn om het vertrouwen in elkaar op te bouwen en te bestendigen.

In de klant-leverancier relatie is het verkrijgen van vertrouwen een concurrentieel onderscheidende factor, en met name een zeer menselijke factor. Want hoe mooi uw website er ook uitziet, en hoe perfect uw producten en dienstverlening zijn, alles staat en valt met het vertrouwen dat de afnemer krijgt in degene die uw bedrijf vertegenwoordigt. Als een potentiële afnemer in zijn eerste (telefonisch) contact met uw bedrijf niet de juiste indruk krijgt, dan haakt hij al snel af. Een website kan verschillende verwachtingen opwekken, als deze niet matchen met de eerste indruk die men krijgt dan gaat het mis. U krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te geven.

Dat betekent dat men als bedrijf veel aandacht moet besteden aan de kwaliteit van de communicatie van alle medewerkers die contact hebben met de (potentiële) klant. Of dat nu telefonisch, persoonlijk of via chat of mail gaat maakt niets uit. Door het lager aantal contactmomenten heeft men minder mogelijkheden om te bouwen aan vertrouwen, en als u dat communicatief beter doet dan uw concurrent dan hebt u een voorsprong

Ons advies is; verbeter niet alleen de communicatieve vaardigheden van uw buitendienst en binnendienst, denk ook aan de servicemonteurs, de engineers, de telefoniste, de afdeling facturatie, etc. Bijkomend voordeel is, dat de onderlinge communicatie ook verbetert. Een verbeterde communicatie is immers de sleutel tot meer succes en geeft meer zelfvertrouwen. We informeren u graag over de trainingsmogelijkheden, bel ons op 043-3560123 voor een passend advies