Trainen, zelf doen of laten doen?

trainen

Wat doe je als bedrijf zelf op het gebied van training en wat kan men beter uitbesteden aan een professionele trainer?

Managers en verkoopleiders spelen altijd een belangrijke rol bij de ontwikkeling en training van hun medewerkers. Zoals u wellicht weet bestaat er het 70-20-10 principe van het leren: 70% leert men vanuit de praktijk door het ‘zelf doen’, 20 % leert men van de direct leidinggevende en 10% leert men van externe opleiding en training. In de juiste volgorde betekent dit, dat men eerst een (externe) training/opleiding volgt om er daarna in de praktijk mee aan de slag te gaan en ervaring mee op te doen. En de begeleiding en coaching van de leidinggevende completeert het geheel.

Bedrijven kiezen er wel eens voor om een training door de leidinggevende manager te laten uitvoeren, hij/zij kent immers de eigen praktijk en de eigen dienstverlening als geen ander. Zo kan er een goede basis worden gelegd van vaardigheden en kennis die men voor de medewerkers wenst. Voorwaarde voor succesvolle uitvoering is wel, dat de leidinggevende manager niet alleen over goede coachingsvaardigheden beschikt, hij zal ook de nodige kennis moeten hebben van didactiek en trainingsmethodiek.

Er is één belangrijk verschil dat bepalend is, en dat is de effectiviteit van de trainer. Als directe manager zal men rekening moeten houden met de onderlinge verhouding die men heeft met de teamleden, immers een goede samenwerking is blijvend nodig, ook na een stevige training. Daardoor kan de manager als trainer nooit op hetzelfde niveau kunnen confronteren als een externe trainer. Het effect van confronteren is een onmisbaar onderdeel, want daardoor ontstaat de noodzaak om te veranderen en is daarmee bepalend voor de effectiviteit van de training en de motivatie van de deelnemer. Het spreekwoord ‘vreemde ogen dwingen’ zegt genoeg.

Wat is dan de ideale situatie van trainen als men als bedrijf een deel zelf in de hand wilt houden? Het laten trainen door de eigen manager werkt het beste als men dit combineert met externe training. Door het opzetten van een partnership kan de interne trainer begeleid worden en zijn methodiek van trainen laten afstemmen op de trainingsmethodiek van het professionele bureau. Daardoor kan de manager de basistraining verzorgen waarbij ook specifieke branchekennis en productkennis getoetst kan worden. De externe trainer zal op hoger niveau trainen in de vervolgtrainingen, waardoor de combinatie zorgt voor een maximale aansluiting en persoonlijke ontwikkeling. Samenwerking is de clou.

Indien men al meerdere interne trainers in de organisatie heeft werken, dan is het van belang deze mensen na verloop van tijd ook eens te trainen naar een hoger niveau. Dan kan men tevens de gehanteerde trainingsmethodiek toetsen op effectiviteit en actualiteit. En men kan mogelijk in licentie aan de slag gaan met inhoudelijk goed ontwikkelde programma’s. Meer weten? Bel ons op 043 3560123 of mail naar info@bastrainingen.com, we laten u kennis maken met de mogelijkheden.

Wilt u ons e-boek ‘Handleiding voor maximaal rendement uit training en opleiding’ ontvangen? Laat dan uw reactie achter en we sturen het u gratis toe.