Presenteren vanuit jezelf

presentatie presenteren

Gebruikt u ook nog steeds powerpoint plaatjes en tekst om uw presentatie te ondersteunen? Het lijkt handig, maar een goede presentatie kan zonder powerpoint veel sterker overkomen op de toehoorders. Presenteren vraagt om de juiste vaardigheden.

Presentaties worden op allerlei niveau gegeven. Van de spreekbeurt op school tot de presentatie bij de Raad van Bestuur. Iedereen komt er wel op de een of andere manier mee in aanraking. Een goede presentatie kan van doorslaggevend belang zijn bij het nemen van beslissingen. En powerpoint is nog steeds een veel gebruikte tool. Hoe effectief is dit eigenlijk?

Hoe vaak gebeurt het niet dat men haast automatisch begint met het in elkaar steken van een powerpoint. Wat tekst, plaatjes toevoegen en wat pijlen, misschien een Youtube filmpje, en klaar is Kees. Het gevolg is dat de presentator weinig toe te voegen heeft aan het geheel. Alle aandacht gaat naar de sheets en de presentator maakt zichzelf overbodig. Hij leest de tekst van zijn presentatie op en staat met zijn rug naar de toehoorders. En wat blijft er eigenlijk hangen van de boodschap?

Dat kan beter, en dat vraagt om een andere rol van de presentator. Namelijk de hoofdrol! En daarom zijn een aantal aanpassingen nodig:

Zet de beamer uit na een paar minuten. De aandacht gaat dan direct terug naar de presentator.

Speel in op je publiek. Weet wie er naar je presentatie komt en bereidt je voor.

Maak het interactief. Zorg ervoor dat er reactie ontstaat in het publiek en daag ze uit.

Presenteer de grote lijnen in de sheets. De details en toelichting geef je daarna zelf om de interesse te prikkelen.

Gebruik je stem op een goede manier. Voorkom een monotone stem en gebruik je lichaamstaal.

Formuleer kort en helder. Hou rekening met het concentratievermogen van de toehoorders.

Door zelf de regie te pakken over je presentatie en de hoofdrol professioneel uit te voeren ontstaat een presentatie met een hoge effectiviteit. En humor werkt altijd goed. Daardoor ben je in staat meer ontspannen te presenteren.