Onderhandelen met stijl

onderhandelen

Onderhandelen: een van de oudste gebruiken van de mens. Want toen er nog geen geld was als betaalmiddel werd er al onderhandeld over de ruil. Ook vandaag de dag is onderhandelen nog actueel. Als er bijvoorbeeld iets 2e hands wordt gekocht of verkocht dan is het onderhandelen over de prijs een vast gegeven.

Hoe ga je de onderhandeling in?

Er zijn 3 manieren van onder handelen:

  1. Hard. Men gaat voor het hoogste resultaat voor zichzelf, ook al is dat ten koste van de ander.
  2. Zacht. Men is voorzichtig in het stellen van eisen en wil de relatie niet voor het hoofd stoten.
  3. Win-Win. Men gaat voor een hoog resultaat waarbij beide partijen er beter van worden.

Let op een belangrijke wet in onderhandelen: alles is toegestaan. Daarom zult u van te voren moeten bepalen welke stijl van onderhandelen u wilt inzetten.

Voorbereiding is het halve werk!

Zorg voor een goede voorbereiding. Welke stijl van onderhandelen gaat u voeren? Wat is uw doel? Wie zijn uw tegenpartij? Welke verwachtingen hebben ze? Welke verwachtingen hebt u? Welke alternatieven kunt u meenemen? Wie doet het eerste bod? Welke rek zit er in de marge? Wat doet u als u niet tot overeenkomst komt? etc.

Een bod doen

Met het doen van een bod zet u de toon. Als het bod veel lager is dan de verwachting van de tegenpartij dan zult u na de onderhandeling wellicht toch ontevreden zijn. Had er niet meer in gezeten voor u?

Als het bod veel hoger is dan wat de tegenpartij verwacht, dan kan de ander afhaken. De onderhandeling kan daarop vastlopen. Hou daarom rekening met een aantal wetmatigheden.: een eerste bod wordt meestal niet geaccepteerd. Geef nooit iets weg zonder er iets voor terug te vragen. En geef iets weg wat je weinig kost maar wat voor de ander veel waarde heeft.

Onderhandelen doe je niet zo maar. Een juiste balans tussen macht en relatie is toonaangevend. Het bepaald de win-win situatie. Concessies zijn onmisbaar in het geheel. En voorbereiding is het halve werk. Want als de tegenpartij beter is voorbereid dan u, dan hebt u een probleem. Daarom is leren onderhandelen altijd lonend!