kiest u voor groei of voor bloei?

groeien, economie, groei

Veel bedrijven richten zich op jaarlijkse groei. Dat plaatje past in het algemeen wel in o.a.  de Keynes theorie over economie en ontwikkeling. Liggen daar dan de meeste kansen of is er ook een andere manier van groeien? Jawel, dat is bloeien!

Er zijn bedrijven die zich sterk richten op groei in cijfers. Meer klanten, meer omzet, meer marktaandeel. Logisch voor het behalen van de winstdoelstelling, de aandeelhouders willen rendement. Het komt dan ook voor dat bedrijven zich minder druk maken of ze klanten verliezen. Ze zoeken wel meer nieuwe klanten. De cijfers zijn bij het management belangrijker dan de individuele klant. Er wordt veel tijd en geld gestoken in promotie en het vinden van nieuwe klanten.

De verkopers geven het zelf aan, acquisitie is niet de meest geliefde activiteit. Maar wel noodzakelijk voor de ontwikkeling. En toch kan het ook anders. Een term uit het accountmanagement is ‘account nursing‘, en dat betekent meer aandacht voor de bestaande klant. Met als doel deze niet kwijt te raken en er uiteindelijk meer omzet uit te halen. Dat is een andere vorm van groei: dat is bloei! En het is een groot voordeel dat men al contact heeft met de klant. En een meer dan tevreden klant helpt u aan nieuwe contacten die kunnen leiden tot nieuwe klanten. Wat moet u doen?

-Contactmomenten: zorg op jaarbasis voor ongeveer 7 contactmomenten. Dat kan zijn via mail (nieuwsbrief), telefoon of persoonlijk bezoek. Uw aandacht is belangrijk.
-Meerwaarde: creëer meerwaarde door de klant oplossingen te bieden die hij van u nog niet kent. Wellicht maakt hij slechts gebruik van een deel van de service die u biedt.
-Upselling: klanten die eerst hebben gekocht vanwege de prijsstelling zijn bij tevredenheid bereid om meer te besteden. Maak een stap naar hogere kwaliteit. Vergroot de winstmarge.
-Partnership: zorg dat u meer bent dan een ‘preferred supplier’, denk mee met de klant en wordt een waardevolle partner. Gebruik swot’s als tool.
-Referenties: een tevreden klant is een waardevolle referentie. Nog beter is, als de klant bereid is u aan te bevelen bij zijn relaties. Dat opent nieuwe deuren. Vraag er actief naar.

Met deze 5 acties zorgt u voor verdieping van uw klantrelatie en voor omzetgroei en margeverbetering. En als uw klant u wil introduceren dan heeft u relatiebeheer en acquisitie op een adres uitgevoerd. En dat is dubbele winst!

 

Lees ook : groeiende economie leidt tot laksheid