Jouw waarde als netwerker

networking

Veel actieve netwerkers zijn op zoek naar kansen. Kansen op nieuwe klanten, contacten, een nieuwe baan of aanbevelingen. Te weinig netwerkers zijn op zoek naar hechte relaties, want die kosten tijd en investering.

Zijn we dan zo gericht op de korte termijn? Blijkbaar wel, want onder de noemer netwerken worden veel sessies georganiseerd waar men nieuwe klanten gaat zoeken en vinden. Speed-networking, gemodereerd netwerken, etc. Ze beloven gouden bergen maar je vindt vaak alleen maar molshopen. Het merendeel van de deelnemers komt alleen maar halen en weinig brengen.

Voorheen werden netwerkbijeenkomsten voornamelijk gebruikt om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen. En daaruit ontstonden hechte relaties. Een manager, die graag wilde weten welke impact een verandering kon hebben op zijn afdeling, ging eens graag in gesprek met een manager die dat proces al achter de rug had. Uitwisseling van ervaring en tips stond centraal. Als je deze vraag nu stelt dan heb je morgen al drie offertes en 10 adviseurs achter je aan zonder er om te vragen.

De waarde van een professionele netwerker wordt niet bepaald door hetgeen dat hij eruit weet te halen. Het wordt bepaald door de waarde die hij voor een ander heeft zonder daar direct iets voor terug te vragen. En daarmee legt hij de basis voor een duurzame relatie. Een relatie die hem vanzelfsprekend zal helpen bij het vinden van nieuwe kansen. Want als u een aanbeveling doet dan noemt u iemand waarop u kunt vertrouwen dat hij zijn werk ook goed doet.

Dit betekent dat netwerken vooral gericht is op de opbouw van de relatie. Dat is altijd lange termijn werk want een hechte relatie zal diepgang nodig hebben. En die ontstaat niet met een paar contactmomenten, daar zal de netwerker in moeten investeren. De professionele netwerker verdeeld tijd, aandacht en geld op een slimme manier.