Indirect leiding geven

management trainingen

Indirect leiding geven: Momenteel werken steeds meer medewerkers thuis. Zowel gepland als gedwongen door de huidige virus situatie. Steeds meer bedrijven hebben een deel van hun medewerkers in een thuiswerk situatie. Want technologie maakt dat mogelijk. Voor de leidinggevende vraagt dat om een aangepaste manier van leiding geven. Het directe persoonlijk contact is minder. Maar hoe pak je dit aan in deze situatie? En hoe hou je controle?

Inzet techniek

De technische mogelijkheden geven de medewerkers de benodigde tools om van huis uit te werken. En deze tool is natuurlijk ook als tweeweg communicatie te gebruiken. Even skypen met de medewerkers om op de hoogte te blijven. Ook online vergaderen en werkoverleg voeren. Het kan met of zonder beeld verbinding. Zo wordt indirect leiding geven al een stuk gemakkelijker.

Meer geduld

In een thuiswerk situatie spelen afleidende factoren een rol. Een aanwezige partner of kinderen, maar ook een blaffende hond of rumoerige buren. Het zijn afleiders omdat ze niet te voorkomen zijn. Zorg ervoor dat je als leidinggevende een goed inzicht hebt in de thuis situatie van de medewerker. Zo begrijp je de omstandigheden beter.

Kennis deling

Als documenten in de cloud staan, dan zijn ze ook bereikbaar voor iedereen. Zorg ervoor dat agenda’s open staan en zichtbaar zijn. Zo kun je beter kennis uitwisselen die dagelijks van toepassing is. En je houdt overzicht van de activiteiten.

Communiceer meer

Zorg dat je goed bereikbaar bent voor vragen. Maak daar ook afspraken over want duidelijkheid is van belang.  Check zelf of jouw boodschap goed is overgekomen. Vraag regelmatig hoe het gaat. Zo creëer je een “pauze” momentje zoals dat ook meestal op de werkvloer gebeurd bij de koffie automaat.

Prioriteiten

Niet alle medewerkers kunnen vanzelf optimaal tuis werken. Dus help ze bij het stellen van prioriteiten. Wat zijn de belangrijkste zaken om goed thuis te kunnen werken. Hoe houden ze hun productiviteit hoog? Hoe houden ze afleiding in de hand, etc.

Indirect leiding geven vraagt om meer communicatie en meer duidelijkheid. Stel je daarom als echte leider op en laat ook los zodat de medewerker zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Zie hier onze management trainingen.