Hoe hou je het geheugen fit?

geheugen

Een goed werkend geheugen, wie wil dat nu niet? Het bepaald immers ons functioneren iedere dag. Het is mogelijk je geheugen fit te houden door het te trainen. Uit verschillende onderzoeken blijkt het een positief effect te hebben op het functioneren van je brein, zelfs op de langere termijn. Dat  is goed om te weten.

Er zijn een zevental zaken die je kunt doen om dit te bereiken, we zetten het voor je op een rij:

Nachtrust: Je hebt 8 uur slaap nodig per dag. Slaap is nodig om herinneringen te evalueren en netjes in het brein te archiveren. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat informatie beter wordt gereproduceerd, oude feiten makkelijker omhoog kunnen worden gehaald en nieuwe informatie beter kan worden opgeslagen.
Beweeg: intensieve sport is niet nodig,  matig intensieve beweging is voldoende om het geheugen te verbeteren.
Goede voeding: eet verse groente, fruit, vis, etc. Zeker waar veel omega 3 vetzuren in zitten zoals zalm, walnoten een kiwi. Het verbetert het leervermogen.
Sociale interactie: niets werkt zo stimulerend als direct persoonlijk contact met vrienden. Met sociale interactie kun je depressie en stress bestrijden
Zelfvertrouwen: geloof in jezelf. Mensen presteren beter vanuit een positief perspectief.
Leer een andere taal: uit een Zweedse test bleek dat studenten die in snel tempo (drie maanden) een taal leerden, een opmerkelijke groei in de hersenen vertoonden. Met name de associatie tussen het linken van namen en gezichten verbeterde.
Braingames: je vindt ze genoeg op internet, allerlei games en testen voor je brein. Oefen ermee regelmatig. Ze verscherpen de geest, verbeteren het geheugen en houden de hersenen fit.

Studies hebben bewezen dat het acht seconden duurt voordat de informatie volledig in het geheugen is opgenomen. Wil je iets onthouden, dan is het belangrijk om je te concentreren en niet met allerlei zaken tegelijkertijd bezig te zijn.