Het DNA van een Sales Professional

Dat de rol van een verkoper sterk verandert is duidelijk, immers als de klant zich ontwikkelt dan kan de verkoper niet achterblijven. De productgerichte verkoper is achterhaald en de klantgerichte verkoper is bijna aan het einde van zijn levenscyclus. Tijd voor verandering.

 

Uit een recent onderzoek blijkt, dat managers niet tevreden zijn over de samenstelling van hun salesteam, het liefst zou men 60% van de verkopers vervangen. De vraag is dan of dat ligt aan de personen of aan de taken en verantwoordelijkheden die ze hebben. Zitten de verkopers wel op de juiste plek, hebben ze taken waarin ze goed zijn, komen ze bij de juiste gesprekspartners, etc?

 

Iedere salesmanager wil de beste verkopers in zijn team omdat hij ook zelf op het teamresultaat wordt afgerekend. Echter diversiteit in een salesteam is niet te voorkomen. Er blijven hoog scorende en matig scorende verkopers in ieder team. En daarom is het van belang om optimaal gebruik te maken van die diversiteit in het team. Daarvoor heeft men wel inzicht nodig in de capaciteiten van de verkopers.

 

Om de verkoper gericht op te leiden en te ondersteunen zal een goed inzicht in de persoon achter de sales professional onmisbaar zijn, en dus inzicht in de biologische processen van die verkoper. Na jarenlang onderzoek is het nu mogelijk om het DNA van een professionele verkoper meetbaar te maken en dit te gebruiken als leidraad voor zijn positie en ontwikkeling. De factoren die in kaart zijn gebracht geven een onomstotelijk resultaat weer van het ontwikkelingsniveau waarop een verkoper zich bevindt.

 

Er wordt gemeten op een aantal belangrijke aspecten:

1. is men gevoelig voor nieuwe kansen bij klanten

2. kan men voldoende vertrouwen winnen

3. spreekt men met de juiste gesprekspartners

4. heeft men het lef om de juiste stappen te zetten in het klanttraject

5. is men een onderscheidende kennispartner voor de klant?

 

Al deze factoren zijn meetbaar in de biologische identiteit van de verkoper. Een meting die niet beïnvloedbaar is door de persoon zelf, zoals dat wel bij testen en assessments kan. Een DNA meting is volledig betrouwbaar.

 

Een nieuwe methode kan altijd rekenen op enige achterdocht, zeker als het gaat om DNA. Het klinkt in eerste instantie een beetje eng omdat DNA onderzoek veel wordt toegepast bij daderonderzoek, maar dat is bij de DNA test voor verkopers anders. En hiermee kom je zeer dicht op de persoon zelf, acceptatie en vrijwilligheid is wel een voorwaarde. Het zal ons niet verbazen als deze nieuwe methode over een aantal jaar geaccepteerd is door een grotere groep, het gaat tenslotte om het resultaat van de persoonlijke ontwikkeling. En daar heeft iedereen baat bij.

 

Meer weten? Bel ons op 043 3560123 of mail naar info@bastrainingen.com