groeiende economie leidt tot laksheid

groeien, economie

De cijfers laten zien dat de economie in Nederland goed in de lift zit. Dat is mooi, want na jaren van krimp is dit voor bedrijven weer een opsteker. Waarom zijn sommige bedrijven dan ineens zo laks als het gaat om klantvragen en offertes? Heeft men te weinig geleerd van de afgelopen jaren?

Een voorbeeld:

Onlangs vroegen we bij drie partijen een offerte aan ter vervanging van een garagepoort. Met de afspraak dat men ruim van te voren zou bellen voor het inmeten van de poort. Een partij belde 10 minuten voordat ze wilde komen. Echter dat kwam niet gelegen en boos zei men dat we wel teruggebeld zouden worden. Dat is tot op heden niet gebeurd en we zijn al een maand verder. De andere twee partijen hebben, na meting, netjes een offerte gestuurd. En? Je hoort daarna niets meer van ze. Blijkbaar geen interesse in een mogelijke klant? Of wat we van de offerte vinden?

Als de economie groeit dan zien we dat direct terug in de houding van een aantal leveranciers: laksheid. Ze hebben het weer drukker en, ach, die klanten komen toch wel. Wat men daarbij vergeet is dat de te lakse houding imagobepalend is. Het geeft blijk van een lage interesse in de klant, en de klant vergeet dat heus niet.

Het actief opvolgen van offertes levert altijd meer omzet op, zelfs bij mogelijke klanten waarvan men wellicht in eerste instantie niet veel verwacht. Het contactmoment laat ook zien dat de leverancier een professioneel bedrijf is, en dat draagt bij aan het vertrouwen en het imago. Een klant koopt alleen bij een professioneel bedrijf dat zijn vertrouwen waard is. Een referentie wordt om precies dezelfde reden gegeven. Dus voor laksheid is geen enkel argument te noemen.

Iedere klant is de aandacht waard, ook al heeft hij misschien geen koopintentie. Wees altijd pro-actief, het levert meer op dan u denkt!