Feiten of meningen?

feiten

Wat is voor veel mensen vandaag de dag belangrijker? Feiten of meningen?

Quote: “Nowadays it’s not important if a story’s real. The only thing that really matters is whether people click on it.” Internet heeft een top positie in het verspreiden van kennis en informatie. Of die kennis juist is staat te bezien. Wordt er nog wel kritisch gekeken naar de inhoud? Kloppen de feiten? Of  gaat het er meer om dat we erin kunnen geloven!

Als we informatie zoeken of krijgen via internet blijkt dat we steeds vaker korte tekststukken zoeken. Te uitgebreide tekst spreekt niet meer aan. Volgens  hoofdredacteur van The Guardian Catherine Viner is het checken van feiten in de tussentijd doorgeschoven van de journalist naar de lezer. En die heeft zo zijn eigen waarheidsbevinding.

Dagelijks worden er miljoenen artikelen en blogs op internet geplaatst en het is verbazend hoe snel zich bepaald ‘nieuws’ kan verspreiden. Zelfs artikelen die nauwelijks gelezen zijn worden als waarheid gedeeld via twitter, facebook en andere social media. En als het trending topic is geworden dan nemen we vanzelf aan dat de informatie berust op feiten. Maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Het gevolg is dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Men hecht meer waarde aan meningen dan aan feiten. Onderzoekers worden zelfs weggehoond als wereldvreemd, onbetrouwbaar en eenzijdig. We staan niet meer kritisch genoeg ten opzichte van onze informatiebronnen. Als men eerder informatie kreeg doorgespeeld vanuit een direct contact dan werd de boodschapper wel even stevig aan de tand gevoeld.

Het is natuurlijk gedrag als we aansprekende berichten prettig vinden en met weinig weerstand accepteren. Daarmee ontstaat de valkuil dat we zaken klakkeloos aannemen zonder er vragen bij te stellen. Een kattebelletje dat hier bij helpt is een Engelse ABC en die is als volgt: Assume nothing, Believe nothing, Check it!