En wat gaan we anders doen in 2016?

leren, trainen, fouten

Leren van fouten is de snelste manier om je te ontwikkelen. Maar liefst 70% van hetgeen we leren komt uit praktijkervaringen, door het ‘doen’. Door te ervaren wat werkt en wat niet werkt is men in staat keuzes en aanpassingen te maken waardoor niveau en resultaat in stappen toeneemt.

Dit is geen vanzelfsprekende weg. Veel mensen beschouwen het maken van fouten als negatief en verwachten dat men er alles aan moet doen om fouten te voorkomen. Als je op de operatiekamer ligt wil je toch heel graag dat de chirurg geen fouten gaat maken en precies weet wat hij doet. Een fout kan in die situatie immers fatale gevolgen hebben die niet meer te corrigeren zijn. Je kunt dus stellen dat voor zeer belangrijke en complexe taken de juiste persoon voor de uitvoering nodig is, dus geen ‘groentje’.

Toch is die professional ooit begonnen als ‘groentje’, en door taken uit te voeren en daarbij fouten te maken is het leer- en ontwikkelproces begonnen. Met aanvullende opleiding en training groeit de onervaren medewerker uit tot een professional.

In onze dagelijkse onderlinge communicatie gaan heel vaak allerlei zaken mis, ook al zijn we er ons niet altijd van bewust. En door bewuster te kijken naar de vaak kleine missers leert men iedere dag hoe het morgen ook anders of beter kan.
Leren is een continu proces, ook voor professionals die al een ruime ervaring hebben opgebouwd. Die ruime ervaring heeft namelijk een valkuil: dat men routinematig gaat werken. En dat is vaak een vruchtbare basis voor fouten en aannames. Klanten rekenen ons harder af op de fouten die we maken dan op de zaken die we goed uitvoeren.

Wat gaan we dan anders doen in 2016? Dat weten we pas als we tegen de onmogelijkheden oplopen, of als we merken dat iets niet werkt zoals we het hadden bedoeld. Of als we merken dat resultaten niet toenemen maar afnemen. Men kan zich er wel op voorbereiden door met regelmaat te trainen op de grens van waar we het nog goed doen, en daar waar we het net niet goed doen. Door een training uitdagend te houden leert men daar al van fouten die men in de praktijk wellicht kan maken, daar zijn onze trainers bij BAS Training in gespecialiseerd. Dus ook in 2016 helpen we u graag uw leer- en ontwikkelproces te versnellen.

Kunt u niet wachten en wilt u snel aan de slag, dan bel ons op 043-3560123 of mail naar info@bastrainingen.com