Empathie kan je beslist leren

inlevingsvermogen empathie

Wat is het belang van empathie? Als we echt willen weten wat er bij een klant of een teamlid in het hoofd speelt,  is diepgaande empathie zeer belangrijk. En dat kun je leren!

Er wordt wel beweerd dat men aanleg moet hebben om zich goed in te kunnen leven in de ander. Inlevingsvermogen zou deels aangeboren zijn. Maar dat is niet helemaal juist. Want waar heeft men meer vertrouwen in? In een ‘geboren’ chirurg of een goed opgeleide chirurg? En zo is dat ook met het empathisch vermogen. Dat kun je sterk ontwikkelen door opleiding en training.

Meevoelen.

Je hoort wel eens in een gesprek: “ik voel helemaal met je mee hoe vervelend dat is”. Men maakt dan een voorstelling van de situatie waarover men praat. En van daaruit probeert men zich in te leven. Het is feitelijk een vorm van aanname. Maar hoe anders is het als men zelf in een identieke situatie is geweest. Dan is het meevoelen veel diepgaander omdat de ervaring er een andere dimensie aan geeft.

Inleven in de ander

Om te komen tot een diepergaande empathie is communicatie de sleutel. Het is onmogelijk om alles zelf te ervaren. Maar het is wel mogelijk om je beter in te leven in de ervaringen en gedachten van de ander. Inleven in de ander is een vaardigheid. Door het toepassen van een diepergaande communicatie komt men tot de kern waar het om draait.

Communicatieve vaardigheden

Men kan gebruik maken van vraagtechnieken. Door het stellen van de juiste vragen ontstaat er diepgang. En zo is men in staat zich beter in te leven in de ander. Door feedback te gebruiken is er een betere aansluiting en acceptatie.

 

Wil je leren hoe je meer empathie kunt bereiken? Volg onze trainingen, kijk hier.