Een gezonde dosis nieuwsgierigheid

onderzoeken

Onze nieuwsgierigheid speelt een belangrijke rol. Mensen zijn van nature nieuwsgierig, dat zie je al op het moment dat er zich iets onverwachts voordoet. Iedereen wilt weten wat er aan de hand is. We willen er met onze neus bovenop staan.

Zonder nieuwsgierigheid was de wetenschap nooit zover gekomen als nu. En waren journalisten niet achter een aantal belangrijke feiten gekomen van de ‘Watergate’ affaire. Is men te nieuwsgierig dan wordt het als vervelend of opdringerig ervaren, zeker als het om persoonlijke zaken gaat. Een goede balans is dus wel aan te bevelen. Naarmate men echter meer ervaren is, neemt de mate van nieuwsgierigheid af. En dat heeft zo zijn nadelen. Een paar voorbeelden:

Leiding: de manager hoorde op een bedrijfsbijeenkomst dat een van zijn medewerkers bij de anderen bekend stond als iemand die perfecte feesten kon organiseren.

Klant: de verkoper had nog niet gehoord van de ontwikkeling waarmee de klant vorige maand was gestart. Dat zou veel impact op zijn rol als leverancier kunnen hebben.

Als de manager nieuwsgieriger was geweest naar de achtergrond van zijn medewerker dan had hij zijn/haar talent wellicht kunnen inzetten bij het organiseren van de bedrijfsfeesten. En als de verkoper de klant nieuwsgierig had gemaakt met uitdagende inzichten (Insight Selling) dan was hij eerder betrokken geweest bij nieuwe ontwikkelingen van zijn klant. Door informatie niet als vanzelfsprekend te beschouwen voorkomt men aannames. Door nieuwsgierig te zijn naar aanleiding en achtergrond kan men veel meer te weten komen. En dat kan in veel situaties zeer bruikbaar blijken.

Ons advies: blijf net zo nieuwsgierig als kinderen, of als de journalisten. Er is altijd meer te ontdekken dan dat we vanuit onze ervaring denken te weten. Kennis is macht en het zelf ontdekken is veel spannender dan het zoeken via de bekende paden. Blijft ontdekken, er is nog genoeg dat we niet weten.