Een enkele verkooptechniek is onvoldoende

Selling buying verkooptechniek

Hoe sterk is een verkooptechniek? Onlangs maakte een inkoper de opmerking: “Als een verkoper bijvoorbeeld een training bij K.S. heeft gevolgd, dan herken ik dat direct tijdens het gesprek”. Dat betekent nogal wat, want het voordeel van die opleiding/training heeft dan veel minder waarde. Als de verkoper dat niet in de gaten heeft is hij de regie kwijt. Dan zijn er alternatieven nodig.

Verkoopmethodieken

Er zijn de afgelopen decennia meerdere verkoopmethodieken geweest die omarmd werden door verkoper. Zoals Direct Selling, Professional Selling Skills, SPIN, Solution Selling, N.L.P., Consultative selling, etc. Meerdere trainingsbureau’s hebben hun eigen verkooptechniek ontwikkeld waarmee ze zich willen onderscheiden in de markt. En daar zijn al aardig wat verkopers in getraind. Maar wat nu als die specifieke techniek in de praktijk wordt herkent? Wat moet een verkoper doen als zijn gesprekstechniek te herkenbaar wordt voor de klant? In dat geval zul je als verkoper wel alternatieven in huis moeten hebben.

Adaptive Selling

Met Adaptive Selling zetten we een nieuwe basis. In de trainingen leer je verschillende facetten van meerdere trainingstechnieken. En je leert hoe je dit optimaal kunt toepassen. Daarmee is het mogelijk om binnen een verkoopgesprek te switchen van gesprekstechniek en methodiek. Als verkoper ga je situationeel verkopen. Je kunt je daarmee aanpassen op iedere situatie, en op ieder type klant. Dat geeft een grote mate van flexibiliteit. Afhankelijk van de gesprekssituatie en de soort klant kies je voor de juiste aanpak in het verkoopgesprek. Daarmee hou je de regie in het gesprek.

Als je Adaptive Selling onder de knie wilt krijgen, dan leer je dat niet op een dag. Daarvoor is tijd en praktijkoefening nodig. Het opleidingsprogramma is echter zo gemaakt, dat je in modules leert. En iedere stap brengt je dichter bij het einddoel. In iedere verkoopsituatie ben je in staat de juiste aanpak te kiezen. Wil je snel jouw onderscheidend vermogen vergroten bij klanten met deze verkooptechniek? Neem dan contact met ons op voor een maatwerkaanpak.