De zin en onzin van een heisessie.

teambuilding

Een heisessie: Even met zijn allen de hei op om de koppen bij elkaar te steken. Strategie, teambuilding, etc. De doelen kunnen variëren. Bij sommige bedrijven is het een jaarlijks terugkerend event. En toch blijkt het effect van zo’n heisessie vaak van korte duur. Hoe kan dat?

Teambuilding. Als teambuilding een van de doelen is dan houdt dat niet op na de heisessie. Vaak vallen medewerkers te snel terug in oude gedragspatronen. Dagdagelijks werk kost al genoeg inspanning en na een paar weken is het weer ‘business as usual’.

Strategie. Medewerkers laten meedenken met strategie ontwikkeling kan de betrokkenheid verhogen. Alleen wat input geven op een voorgekauwde strategie helpt niet echt. Het wordt een verplicht nummer. De leiding wilt immers bepalend zijn op het vlak van strategie, dat behoort tot een van hun taken.

Doelen. Zijn de doelen duidelijk geformuleerd of zijn het proefballonnetjes? Worden er niet teveel doelen in een programma gestopt in de hoop dat er genoeg uit gaat komen? En zijn de doelen voor iedereen te begrijpen?

Niet alleen het moment van de heisessie is belangrijk. Het begint al bij de voorbereidingen. In hoeverre zijn de medewerkers daar al betrokken? En gebeurt dat op basis van gelijkwaardigheid? Want als er tijdens de heisessie niets terug te zien is van eerder gegeven input, dan is teleurstelling geboren. En de betrokkenheid is daar al aan het inkrimpen. Ook na de heisessie is het van belang om follow-up te plegen. Mensen zijn gewoontedieren. En als men weer bezig is met de routine van de dag dan verdwijnt de noodzaak om bezig te blijven met actiepunten en resultaten uit een eendaagse sessie. En dat is jammer.

Een heisessie organiseren omdat het nuttig is, is alleen niet genoeg. Een goede voorbereiding en vooral een goede follow-up zijn noodzakelijk om er blijvend meer uit te halen. Het is de taak van de leidinggevenden om ervoor te zorgen dat resultaat beklijft. Medewerkers zijn van goede wil, maar verwachten ook sturing. De manager heeft daarin een voorbeeldfunctie.

We wensen u alle succes toe bij de volgende heisessie.