Confronterend coachen als aanjager van verandering

coachen bij weerstand

Soms zijn medewerkers ondanks het coachen niet vooruit te branden. Eigenwijsheid, starheid en een afhoudende houding zijn moeilijk te doorbreken. Wat doe je dan als manager? Directief leidinggeven is niet altijd de oplossing. De kans is groot dat er dan alleen meer weerstand komt en de motivatie is weg.

Als medewerkers in hun vaste patroon blijven hangen, dan is de ‘pijn’ om te veranderen blijkbaar nog niet groot genoeg. En aai-technieken en afhankelijkheidsposities vertragen dit proces alleen maar. Wanneer de medewerker wel zo ver is om te veranderen weet niemand. Individuele leerprocessen zijn moeilijk voorspelbaar. Dit vraagt om een andere aanpak om patronen te doorbreken.

Confronterend coachen

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Als er stagnatie door de coach wordt bemerkt is een andere aanpak noodzakelijk. Met confronterende coaching, mits juist toegepast, doorbreekt men de blokkades die de coachee heeft.

Door de medewerker overdreven te confronteren met zijn eigen gedrag en patronen raakt hij enigszins in de war. En dat is vaak de aanzet tot verandering vanuit de medewerker. Coaches zijn soms huiverig om het zo aan te pakken en zijn bang dat het niet werkt.  Het tegendeel is waar. Coachen via confrontatie is een zeer effectieve manier van leren, zolang je het maar in maximale verbinding met je coachee doet. Mensen zijn flexibeler en veerkrachtiger dan we zelf soms denken.

Confronterende coaching kan in eerste instantie leiden tot een emotionele tegenreactie. Een professionele coach laat zich hierdoor niet afleiden. Want een emotionele reactie is passend bij de tegenwerking die de coachee probeert vast te houden. En dat patroon zal doorbroken moeten worden door de medewerker zelf.

Vragen over coaching? Kijk eens hier op onze site en vraag gerust informatie aan.