4 manieren om je spreekangst te beheersen

presentatie

Meestal overvalt het de spreker vlak voordat hij/zij start met de presentatie. Spreekangst ofwel faalangst. Zelfs ervaren sprekers voelen kort voor aanvang de spanning toenemen. Toen Sonja Barend deelnam aan een test bleek haar bloeddruk en hartslag stevig toe te nemen toen ze vanuit de kleedkamer richting de sprekerstafel liep. Ondanks alle ervaring die ze had.

Angst is een slechte raadgever want daardoor komt de focus te liggen op de dingen die fout kunnen gaan. Hoe angstiger je wordt, des te groter de impact op jouw presentatie.

We reiken je de helpende hand, gebruik de onderstaande 4 manieren om de spanning en spreekangst tijdig te beheersen.

Beheers je ademhaling. Zorg dat je niet gaat hyperventileren. Adem door je neus naar binnen en laat de adem ‘in je buik’ terecht komen. Zo duw je de voelbare spanning weg. Adem rustig en diep zodat je kunt ontspannen.

Accepteer de foutjes. Er gaat overal wel eens iets mis. Misschien vergeet je een detail of gedeelte te vertellen. Je toehoorders weten dat vaak niet. Laat je er niet door van de wijs brengen en ga gewoon door.

Het moet niet perfect. De hang naar perfectionisme zorgt er juist voor dat men struikelt over woorden, slides op het verkeerde moment laat zien, etc. Het veroorzaakt meer spanning en dat merkt het publiek. Laat het los.

Richt je op de relatie. Als er geen klik komt met de toehoorders dan zal de inhoud van de presentatie ook niet overkomen. Zorg voor interactie, laat ze op het puntje van hun stoel zitten. Praat met ze alsof het je beste vrienden zijn. Als ze alleen maar luisteren en kijken dan verslapt de aandacht. Stel vragen en maak verbinding met ze.

Natuurlijk zorg je voor een goede locatie, goed werkende apparatuur die je al hebt getest en een keurige powerpoint. Echter de presentatie wordt gemaakt door de presentator, de andere zaken zijn slechts ondersteunend. Dus oefen van te voren en blijf relaxed, je voorkomt spreekangst. Onze training presenteren helpt je daarbij.