Beat the habits!

gewoonten

Beat the habits: Wij mensen zijn nogal gewoontedieren. Het hebben van een bepaalde routine vinden we vaak wel zo prettig. Iedere morgen starten we ongeveer op dezelfde manier en in dezelfde volgorde. We parkeren de auto het liefst op dezelfde plek. En we hebben onze lunchgewoontes van wat we wel en niet willen eten. We praten vaker met collega’s waar we het goed mee kunnen vinden en hebben het bureaublad handig ingericht zodat we het juiste mapje snel kunnen vinden. We hoeven er nauwelijks bij na te denken.

Daar is allemaal niets mis mee, behalve dan als de routine er zo ver insluipt dat we kleine veranderingen of fouten nog nauwelijks opmerken. Het heeft o.a. te maken met aangeleerd gedrag. En soms leren we onbewust een aantal gewoontes aan die op termijn niet meer zo goed werken voor onszelf en/of onze omgeving. Als we dat niet in de gaten hebben dan spreekt men ook wel eens van ’tunnelvisie’ of ‘afgestompt’ of ‘patroondenken’ etc.

Ook verkopers met een oplopend aantal jaren ervaring gaan onbewust meer op routine werken. Aannames sluipen er meer en meer in. Doorvragen op informatie wordt minder gedaan omdat men denkt dat men het wel goed begrijpt. Klanten worden gemakkelijker in hokjes geplaatst (dat is weer zo’n zeur die korting wilt). Met andere woorden de scherpte gaat eruit. Het wordt tijd om dat te doorbreken.

Beat the habits before the habits beat you‘ zal u wel bekend in de oren klinken. Hoe pakken we dat aan zodat het ook het gewenste resultaat heeft. Een aantal mogelijkheden:

  • Zelfreflectie: evalueer na een gesprek wat er eigenlijk niet is gebeurd. Dus kijk eens niet naar welke vragen u heeft gesteld, kijk eens welke vragen u niet heeft gesteld of waar u niet op door hebt gevraagd. Vraag de klant eens op het eind van het gesprek of hij vragen gemist heeft die hij wellicht van u had verwacht.
  • Gedachten modulering: Benader uw bestaande klant eens alsof u hem voor de eerste keer spreekt. Net zoals dat toentertijd ook zo was. Ga in gedachten weer eens terug naar dat eerste gesprek (NLP-techniek). Wat deed u toe anders?  Waar gaat u nu extra op letten? Welk ander beeld krijgt u dan van de klant?
  • Feedback: neem een collega of manager mee op klantbezoek. Sta open voor een eerlijke evaluatie van uw collega zonder dat u zich aangevallen voelt. Wat heeft hij/zij opgemerkt en wat heeft u over het hoofd gezien?
  • Training: De camera is het sterkste wapen om ingesleten gewoontes bloot te leggen. U hebt de gelegenheid om uw fouten in een veilige situatie te ontdekken en aan te passen. Het kan confronterend zijn, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Een van de meest effectieve manieren om er snel weer meer scherpte in te krijgen.

Wellicht heeft u  een voorkeur voor een of meerdere mogelijkheden. Waar het om gaat is dat u dit regelmatig doet. Voorkomen is beter dan genezen. En we helpen u graag.