Adaptive Selling 2.0?

Selling buying

Als je ziet wat er in de afgelopen decennia is geschreven over de ontwikkeling van verkoop (selling) en verkoopmethoden, dan is er heel wat stof tot nadenken. Waar kies je nu voor en wanneer? Welke methode past het beste bij bepaalde branches of specifieke afnemersgroepen? Hoe kijken toeleveranciers er naar en hoe de afnemers? Wat is de levensduur van een verkoopmethode?

Ook krijg je iedere week een grote lading aan tips te verwerken over heel veel onderwerpen voor sales. Als je alles wat er in een maand wordt gepost via social media zou verzamelen, dan heb je zo de inhoud van een boek te pakken. We laten de vraag over de kwaliteit van de inhoud wel even buiten beschouwing.

We doen er graag een schepje bovenop, maar dan zonder er iets nieuws aan toe te voegen deze keer. Geen rijtje tips of weer een nieuwe verkoopmethode. Meer een soort ‘recap’ of terugblik voor degene die langzaam de richting kwijt raakt in de storm van internet informatie en innovatie.

Onder het motto ‘niet hard werken maar slim’ zien we het voordeel van de verschillende verkoopmethodieken; van Hard Selling, Direct Selling, concept Selling tot en met Social Selling. Daarbij gaat het om de keuze die gemaakt wordt. En vooral het voordeel van de mix.

Iedereen is het er wel over eens dat je een klant niet in een specifiek hokje kunt plaatsen. Situaties zijn anders, urgentie is anders, markten zijn anders en persoonlijke drijfveren zijn verschillend. Als aanbieder is het in je voordeel om meerdere verkooptechnieken te kennen. Daarmee kun je per situatie, per gesprek en per klant kiezen welk deel van een bepaalde methode, of mix van een paar methoden, het beste past bij die specifieke klant of situatie. Het lijkt op situationeel leidinggeven, maar dan in een verkoopsituatie.

Door slim en flexibel te werken ben je in staat los te komen van één enkele verkoopmethode. Door de aanpak te ‘mixen’ wordt het iedere keer maatwerk en daarmee creëer je je eigen persoonlijke verkoopmethodiek: Adaptive Selling. Nieuw? Nee hoor, gewoon je verstand, gevoel en kennis gebruiken! Dat is het voordeel van de mix.